2022. október 29 és 31. között soproni, váchartyáni és szarvasi fiatalok jártak Lengyelországban kulturális utazáson a Waclaw Felczak Alapítvány támogatásával. A közel 30 fiatal 3 napos utazása során Katowice, Krakkó és Zakopane városát kereste fel.
Szombati napon Nikisowiecben kezdődött a hétvége, ahol egy rövid városnézés és séta volt a program része. Innen már közösen indultunk Sosnowiecbe, ahol a Medeina Alapítvány és fiataljaik vártak minket. Gasztronómiai utazással kezdődött a délután, ahol a lengyel barátaink saját jellegzetes ételeit kóstoltuk végig, amíg ők pedig az itthonról vitt ételekkel és italokkal ismerkedtek. A vacsora után közös tánctanulás következett, ahol a lengyel fiatalok közül Viktória vállalta, hogy megtanít nekünk egy kinti táncot. Majd utána Bucs-Tonk Dóra mutatta be és tanította az ördögtáncot. A sokáig tartó, jó hangulatú program után jól esett a plusz egy óra alvási lehetőség, amit az óraátállítás miatt kaptunk.

Reggel a katowicei Szilézia Múzeumban kezdtük a napot, ahol egy kis idegenvezetés után a kilátótornyot szerettünk volna megnézni, de sajnos technikai okok miatt nem tudták megmondani, hogy mikor tudják kinyitni így továbbindultunk Krakkó felé. A Wavel domb és a Királyi palota volt az első cél. A város és történelme rengeteg szálon kapcsolódik Magyarország történelméhez. Innen a város főtere - Rynek Główny - felé vettük az irányt. Itt egy kis szabadprogram keretében lehetett szétnézni. Az este közeledtével Nowy Targba indultunk a szállásra, ahol egy nagyon finom, lengyel vacsorával vártak minket.

Reggel ébredésnél csodálatos látványt nyújtottak a ködbe burkolódzó Tátra hegyei. Korán indultunk is tovább a közeli Zakopanéba, ahol az Érdemesek temetőjében megkoszorúztuk Waclaw Felczak sírját. Közben a gyerekek egy rövid előadást hallottak életéről és magyarországi kapcsolatairól. Mivel a temető a városközpontban van, ezért egy rövid városnézést is beiktattunk, majd indultunk a Tátrai Nemzeti Parkban található siklawicai vízeséshez. A bátrabbak és kevésbé fáradtak visszafelé választhattak egy hosszabb, nehezebb de sokkal látványosabb útvonalat is.

Köszönjük a Waclaw Felczak Alapítványnak a támogatást, a Medeina Alapítványnak a kinti programokat és Bucs-Tonk Dórának a szervezésben és tánctanításban nyújtott segítséget.